Zwangerencursus Mensendieck
Gezond bewegen tijdens en na de zwangerschap

Tot 19 december 2021 worden de lessen online gegeven. De individuele lessen kunnen online of in de praktijk gegeven worden (wat je eigen voorkeur is). Zodra er andere regels gelden ivm Corona wordt dit direct op deze site vermeld.

Oefentherapie Mensendieck maakt mensen bewust van hun houding en manier van bewegen. Door juiste houding- en bewegingsgewoonten aan te leren, kun je klachten voorkomen, verminderen en/of laten verdwijnen.

Oefentherapie Mensendieck en zwangerschap:
Tijdens een zwangerschap, bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in het lichaam. Een oefentherapeut Mensendieck kan zwangere vrouwen helpen hun lichaam in die periode te leren kennen en goed met de veranderingen om te gaan.
Mogelijke aanpassingen op activiteiten in het dagelijkse leven zullen ervaren worden met als doel belasting en belastbaarheid in evenwicht te houden.
Het is belangrijk dat er goed geoefend wordt, zodat met vertrouwen de verschillende fasen van de zwangerschap en bevalling tegemoet kunnen worden gezien.

Inhoud van de zwangerschapscursus:

  • Het bewust maken en aanleren van een gunstig houdings- en bewegingspatroon (o.a. zitten, staan, lopen, bukken en tillen) voor zowel tijdens als na de zwangerschap;
  • Spierversterkende oefeningen voor de spiergroepen die tijdens de zwangerschap zwaarder belast worden, zoals bekkenbodem-, bil-, buik-, heup- en rugspieren en spieren rond de schoudergordel;
  • Het verminderen van eventuele klachten tijdens de zwangerschap;
  • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen ter voorbereiding op de bevalling; 
  • Algemene informatie over zwangerschap en bevalling;
  • Pers ‘techniek’ en het ervaren van verschillende pershoudingen; 
  • Partnerles; 
  • Oefeningen voor na de bevalling en tips voor het dragen en tillen van de baby; 
  • Gelegenheid voor het onderling uitwisselen van ervaringen onder het genot van een kopje koffie of thee.

Voor wie:
Bij aanvang van de cursus is de vrouw tussen de 23 en 29 weken zwanger.

Cursus
8 lessen van 1 uur waarvan 1 partnerles van 1,5 uur met de partner of iemand die bij de bevalling aanwezig zal zijn.

Het is een praktische cursus die gebaseerd op het ZwangerTotaal programma. Als ZwangerTotaal® coach/docent wordt de balans in theorie en actieve oefeningen in de praktijk gebracht.

baby

Groepsgrootte:
Maximaal 7 personen.

Tijd en data:
Op woensdag 28 oktober 2020 start er een nieuwe groep. De lessen starten om 19.00 uur. De laatste les valt op woensdag 16 december 2020. Deze cursus is VOL.

Op woensdag 23 december 2020 start er een nieuwe groep. De lessen starten om 19.00 uur. 13 januari is er geen les ivm vakantie. 10 februari start de les om 20.10 uur. De laatste les valt op woensdag 17 februari 2021.

Op woensdag 27 januari 2021 start er een nieuwe groep. De lessen starten om 20.10 uur. De 3de les start om 19.00 uur. De laatste les valt op woensdag 17 maart 2021.

Locatie:
Praktijk Oefentherapie Mensendieck Leiden (Gezondheidscentrum)
Robijnstraat 2b
2332 KE Leiden
Er is gratis parkeergelegenheid bij de praktijk.

Kosten
€110,00
De cursussen die start vanaf 1 januari 2021 kosten €120,-.

Zwangerschapscursus individueel
De Zwangerencursus kan ook individueel (met of zonder partner) gevolgd worden. Je bepaald dan zelf welke onderwerpen je aan bod wil laten komen. Meestal is 2 x 1,5 uur voldoende om voorbereid aan de bevalling te beginnen.

Kosten: € 30,- per half uur dus voor 2 x 1,5 uur = €180,-.
Bel of mail gerust voor mee informatie.

Postnatale cursus Mensendieck
Ook na de bevalling is het van belang om te oefenen. De spieren die het tijdens de zwangerschap en bevalling zwaar te verduren hadden, moeten weer versterkt worden (o.a. bekkenbodem- en buikspieren). Daarnaast is het goed om advies te krijgen over houdingen en bewegingen die in relatie staan tot de verzorging en omgang met de baby.

Ook wanneer je de Zwangerencursus Mensendieck niet bij mij gevolgd hebt, ben je van harte welkom om je aan te melden voor de Postnatale cursus Mensendieck.

baby

Cursus:
6 bijeenkomsten van 1 uur.

Groepsgrootte:
Maximaal 7 en minimaal 3 personen.

Tijd en data:
Mail voor informatie.   

Kosten:
€ 65,- 

Aanmelding of inlichtingen:
Aanmelden kan telefonisch via 071-5312761 of via het aanmeldingsformulier dat op de website staat.
Na aanmelding via het aanmeldingsformulier krijg je via de email bericht terug. Heb je binnen een week nog geen reactie gehad, dan verzoek ik je nog even contact met me op te nemen.
Voor inlichtingen kan eveneens telefonisch contact opgenomen worden of via de mail info@mensendieck-leiden.eu.

Klik hier om de folder te downloaden.